Alles over allergie

Uw gezondheid

Bij een allergie is het lichaam overgevoelig voor een bepaalde stof. Wanneer deze stof wordt ingeademd, aangeraakt of het lichaam binnendringt volgt een allergische reactie. Deze allergische reacties variëren sterk. Zo kan jeuk optreden, maar bijvoorbeeld ook een middenoorontsteking. Lees hier Alles over allergie.

Advies bij

Allergieën die vaak voorkomen zijn hooikoorts en voedselallergie. Heeft u hooikoorts? Dan bent u overgevoelig voor pollen. Bij een voedselallergie bent u allergisch voor bepaald eten of drinken. BENU Apotheek informeert u per allergie over de symptomen, oorzaken en wat u ertegen kunt doen.

Oorzaken van allergie 

Het is niet echt duidelijk waardoor allergieën ontstaan. Wel is bekend dat hierbij verschillende factoren van invloed zijn. Zo spelen bijvoorbeeld hygiëne, erfelijkheid en leefstijl een rol bij het ontwikkelen van allergieën.  

Heeft u eenmaal een allergie ontwikkeld, dan krijgt u een allergische reactie als u wordt blootgesteld aan de stof (‘prikkel’ ofwel ‘allergeen’) waarvoor u overgevoelig bent. Deze prikkel is op zich niet schadelijk. Maar als u er allergisch voor bent, handelt uw lichaam alsof er wél een schadelijke stof is binnengekomen. Uw lichaam gaat zich verdedigen tegen de prikkels/allergenen met een afweerreactie. Daardoor ontstaat de allergische reactie.

Allergie voorkomen 

Een allergie wordt altijd opgewekt door  bepaalde prikkels ofwel allergenen. Als u niet (of minder) wordt blootgesteld aan die prikkel, zult u minder last hebben van uw allergie. Het is dus belangrijk om te ontdekken voor welke prikkel(s) u allergisch bent. Hierbij kan het helpen om een dagboekje bij te houden. Hierin schrijft u op welke klachten u krijgt en wanneer dat gebeurt. Bijvoorbeeld: na contact met een dier, na het eten van een bepaald gerecht of na het dragen van een bepaald sieraad. Ook een allergietest kan helpen om uw allergieprikkels (uw allergenen) te ontdekken. 

Tips om allergieklachten te voorkomen

  • Zorg dat u zo min mogelijk wordt blootgesteld aan de prikkels waar u allergisch voor bent .
  • Als u niet weet welke prikkels de allergische reactie veroorzaken, helpt het om een dagboekje bij te houden.

Als u weet wat de bron van uw allergie is, kunnen eenvoudige maatregelen soms helpen om uw klachten te verminderen. Maar dat kan helaas niet altijd. Dan is het goed om te bekijken hoe u de omstandigheden toch zo gunstig mogelijk kunt maken.

Allergie behandelen 

Verschillende allergieën moeten op verschillende manieren behandeld worden. Helpen de hierboven genoemde maatregelen om uw allergie te voorkomen niet of onvoldoende? Of gebruikt u zelfzorgmedicijnen tegen uw allergie, maar helpen die niet voldoende? Dan is het verstandig om naar uw huisarts te gaan. Misschien is dan verder onderzoek nodig, bijvoorbeeld een allergietest. 

Daarnaast is het in de volgende situaties raadzaam om naar uw huisarts te gaan. 

  • Als u medicijnen op recept gebruikt, maar uw klachten onvoldoende of niet verminderen. 
  • Als uw ogen rood, dik en pijnlijk zijn.  
  • Als u hoofdpijn of oorpijn krijgt die niet overgaat.  
  • Als u klachten heeft aan één kant van uw hoofd. 
  • Als u vaak benauwd of kortademig wordt.  
  • Als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Dan is het veiliger om een medicijn op recept te gebruiken, in plaats van een vrij verkrijgbaar medicijn. 
  • Bij kinderen: als ze voor de eerste keer klachten krijgen die misschien te maken hebben met allergie voor stuifmeel/pollen (hooikoorts), voor huisdieren of voor huisstofmijt.  

Welke medicijnen kunt u gebruiken bij allergie? 

Behalve de voorzorgsmaatregelen die hierboven zijn genoemd, kunt u een vrij verkrijgbaar medicijn gebruiken om de klachten te verminderen. Om klachten van allergie te voorkomen of te vermijden, kunt u tabletten met cetirizine of loratadine gebruiken. Deze medicijnen werken binnen enkele uren en werken dan ongeveer 24 uur. Deze anti-allergiemedicijnen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Uw BENU Apotheek kan u adviseren over welk medicijn het best bij uw situatie past.