Hooikoorts

Wat is hooikoorts? 

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel, ook wel pollen genoemd. Zowel bomen, kruiden, bloemen, grassen als granen produceren pollen tijdens hun bloei. Vooral tijdens de bloeitijd hangen de pollen in de lucht. Als u allergisch bent voor stuifmeel, raken de slijmvliezen van uw ogen en neus overprikkeld. Dat veroorzaakt de hooikoortsklachten.

Wanneer komt hooikoorts voor?

Hooikoorts komt vooral voor tijdens de zomer. Maar u kunt ook al in de (vroege) lente of nazomer hooikoortsklachten hebben. Het ligt eraan voor welk type stuifmeel u allergisch bent. De bloeitijd van die boom of plant bepaalt wanneer u klachten heeft. Bekijk hieronder de pollenkalender voor hooikoorts.

Pollenkalender BENU Apotheek

Of bekijk het actuele hooikoorts weerbericht.

Symptomen van hooikoorts 

De symptomen van hooikoorts lijken een beetje op de symptomen van verkoudheid. Hooikoorts kan de volgende klachten geven:

  • tranende, rode, dikke, jeukende, branderige ogen
  • eerst een loopneus, later een verstopte neus
  • kriebelhoest en veel niezen
  • keelpijn of branderige keel
  • hoofdpijn
  • lichte koorts of een koortsig gevoel 
  • vermoeidheid

Sommige mensen hebben het hele hooikoortsseizoen klachten. Anderen slechts af en toe, afhankelijk van het weer en de plaats waar zij zijn. Heeft u het hele jaar door dit soort symptomen? Dan bent u waarschijnlijk allergisch voor huisstofmijt/schimmels of huisdieren.

Lees meer in ons artikel: Waar of niet? Je hebt alleen last van hooikoorts in de lente en zomer. En bekijk de video:

 

Oorzaken van hooikoorts 

Of u hooikoorts ontwikkelt, heeft onder andere te maken met erfelijke aanleg en met blootstelling aan pollen. Als u gevoelig bent voor hooikoorts, krijgt u meestal tussen uw 10e en 30ste jaar voor het eerst klachten. Bij veel mensen gaat de hooikoorts uiteindelijk vanzelf over, meestal zo’n 10 tot 30 jaar na de eerste keer.  

Heeft u eenmaal hooikoorts ontwikkeld, dan krijgt u een allergische reactie zodra u pollen inademt. Op zich zijn pollen niet schadelijk. Maar als u er allergisch voor bent, handelt uw lichaam alsof er wél een schadelijke stof is binnengekomen. Uw lichaam gaat zich verdedigen tegen de pollen met een afweerreactie. Daardoor ontstaat de allergische reactie: irritatie van de slijmvliezen in uw neus, uw keel en uw ogen.

Hooikoorts vergroot de kans op voedselallergie

Als u hooikoorts heeft, heeft u een vergrote kans op voedselallergie (allergie voor sommige soorten groenten, fruit en noten). Bepaalde stoffen uit stuifmeel lijken namelijk sterk op stoffen uit die levensmiddelen. Daarom gaat uw lichaam ook daarop allergisch reageren. Dit wordt ‘kruisreactie’ genoemd.  

vrouw met hooikoorts snuit haar neus

Hooikoorts voorkomen 

Hooikoorts wordt opgewekt door het stuifmeel van bepaalde bomen en planten. Het is dus raadzaam om te ontdekken voor welke soort(en) stuifmeel u allergisch bent: van welke bomen en/of welke planten. Een hooikoortstest kan helpen om de bron(nen) van uw klachten te ontdekken. Uw huisarts kan onderzoeken voor welk stuifmeel u precies allergisch bent. Dit gebeurt via een bloedtest of via een huidtest. 

Als u precies weet waarvoor u allergisch bent, kunt u tijdens de bloeitijd van die bomen/planten maatregelen nemen. Gebruik hiervoor de BENU Pollenkalender of bekijk het actuele hooikoorts weerbericht.

Tips wanneer u naar buiten gaat in het hooikoortsseizoen:

  • Ga het liefst 's ochtends vroeg of 's avonds laat naar buiten. Dan waait het minder en wordt het stuifmeel minder verspreid.

  • Douche voor het naar bed gaan, om pollen uit uw haar te halen. 

  • Houd uw kleding en beddengoed schoon door dit regelmatig te wassen en binnen te laten drogen.

10 tips bij hooikoorts

Pollen kunt u nooit helemaal vermijden maar de volgende 10 tips kunnen helpen om hooikoortsklachten te verminderen.

  1. Draag een (zonne)bril als u naar buiten gaat. Dan komt het stuifmeel minder gemakkelijk in uw ogen.  
  2. Probeer niet in uw (jeukende) ogen te wrijven. De jeuk wordt dan erger en u kunt ontstoken ogen krijgen. Leg liever een vochtig washandje op uw ogen, of spoel uw ogen met schoon water.
  3. Blijf op zonnige, droge, winderige dagen zo veel mogelijk binnen.  
  4. Houd de ramen en deuren van uw woning zo veel mogelijk dicht. Dit geldt zeker voor uw slaapkamerraam! 
  5. Plaats horren voor uw ramen en deuren. Die kunnen het stuifmeel gedeeltelijk tegenhouden.  
  6. Ga liever niet zelf gras maaien, of maai het gras voordat het bloeit. Ga liever ook niet zelf planten snoeien die veel pollen verspreiden. 
  7. Droog uw wasgoed tijdens het hooikoortsseizoen binnen, niet buiten.  
  8. Smeer een beetje vaseline aan de binnenkant van je neus en rondom je ogen. Dit houdt het stuifmeel een beetje tegen.
  9. Was voor u gaat slapen uw gezicht en was en/of kam uw haar om het stuifmeel te verwijderen.
  10. Bekijk het speciale hooikoorts weerbericht en de pollenkalender. Zo kunt u uw activiteiten buitenshuis aanpassen aan de hooikoortsverwachting.   

Hooikoortsklachten verlichten met medische hulpmiddelen

Helpen de tips niet voldoende? Er bestaan verschillende soorten medische hulpmiddelen die de klachten bij hooikoorts kunnen verlichten. Deze zijn in de BENU Webshop en in de apotheek te verkrijgen in de volgende vormen:

  • Neussprays
  • Oogdruppels
  • Tabletten

Uw BENU Apotheker adviseert u graag over het middel dat het beste bij u past.

Een jonge vrouw met hooikoorts ligt lachend in het gras

Wanneer naar de huisarts met hooikoortsklachten?

Helpen de tips en de medische hulpmiddelen onvoldoende? Dan is het verstandig om naar uw huisarts te gaan. Misschien is dan verder onderzoek nodig, bijvoorbeeld een hooikoortstest of een bredere allergietest. Daarnaast is het in de volgende situaties raadzaam om naar uw huisarts te gaan.

  • Als u medicijnen op recept gebruikt, maar uw klachten onvoldoende of niet verminderen. 
  • Als uw ogen rood, dik en pijnlijk zijn.  
  • Als u hoofdpijn of oorpijn krijgt die niet overgaat.  
  • Als u klachten heeft aan één kant van uw hoofd. 
  • Als u vaak benauwd of kortademig wordt.  
  • Als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Dan is het veiliger om een medicijn op recept te gebruiken, in plaats van een vrij verkrijgbaar medicijn. 
  • Bij kinderen: als ze voor de eerste keer klachten krijgen die misschien te maken hebben met hooikoorts. 
Wat vindt u van dit artikel?