Ouderdomsvlekken

Als u ouder wordt kunnen er, naast lijntjes en rimpels, ook ouderdomsvlekken op uw huid zichtbaar worden. Heeft u last van kleine bruine vlekjes in uw gezicht of op uw handen? Dan zou het kunnen dat u ouderdomsvlekken heeft.

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken zijn vaak te zien bij oudere mensen met een licht huidtype. Het is een huidafwijking waarbij bruine pigmentvlekken in de huid ontstaan. Pigment is de bruine kleurstof die wordt gemaakt door uw huid. Door kleine beetjes pigment af te geven aan de buitenste laag van de huid krijgt uw huid kleur. Door zonlicht gaat uw huid meer pigment aanmaken en wordt uw huid bruiner. Als dit proces niet goed werkt kunnen er pigmentvlekken of ouderdomsvlekken ontstaan. Deze kunnen geen kwaad maar veel mensen vinden de vlekken niet mooi omdat ze er hierdoor ouder uit zien.

Ouderdomsvlekken herkennen

Ouderdomsvlekken kunnen overal op uw lichaam voorkomen. Meestal zitten ze op het gezicht, handen, nek, onderarmen en onderbenen. De vlekjes kunnen een paar millimeter tot ongeveer 2 centimeter groot zijn. Vaak zijn het er meerdere bij elkaar en soms lopen ze in elkaar over. Ze kunnen alle vormen hebben en de bruine kleur kan wisselen van heel lichtbruin tot bijna zwart. Ouderdomsvlekken blijven altijd zichtbaar en verdwijnen niet in de winter. Wel kunnen ze na een aantal jaren iets lichter worden.

Ouderdomsvlekken komen veel voor. Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans dat u ze krijgt. Bijna alle mensen boven de 60 jaar met een licht huidtype hebben ouderdomsvlekken.

Oorzaken van ouderdomsvlekken

De vlekken ontstaan doordat het normale pigmentatieproces van uw huid niet goed meer werkt. De oorzaak hiervan is zonlicht. Hierdoor zijn ouderdomsvlekken vooral op uw gezicht, hals en handen te zien.

Ouderdomsvlekken voorkomen

Voor lichte huidtypen is het voorkomen van ouderdomsvlekken bijna onmogelijk. Het is belangrijk uw huid goed tegen de zon te beschermen. Hierdoor zorgt u ervoor dat de huid zo min mogelijk schade kan oplopen, en voorkomt u dat de ouderdomsvlekken erger worden.

Tip bij ouderdomsvlekken:

Het is belangrijk uw huid goed te blijven controleren op verdachte vlekjes die mogelijk een andere oorzaak kunnen hebben. Ga bij een verdacht plekje altijd naar de huisarts.

Ouderdomsvlekken behandelen

Ouderdomsvlekjes kunnen geen kwaad en hoeven daarom niet behandeld te worden als u dat niet wilt. Maar als u de vlekjes vervelend vindt, zijn er wel behandelingen mogelijk. Uw ouderdomsvlekken kunnen lichter gemaakt worden met een stikstof- of laserbehandeling. Ook zijn er verschillende crèmes verkrijgbaar die de vlekken minder zichtbaar kunnen maken.

In de BENU Webshop vindt u de beste producten om uw pigmentvlekken minder zichtbaar te maken. Advies nodig? Neem hiervoor (telefonisch) contact op met uw BENU Apotheek