Advies bij rimpels

Wanneer u ouder wordt zult u meer rimpels krijgen. Rimpels zijn fijne of diepe vouwen in de huid. In dit artikel vindt u de verschillende oorzaken van rimpels en hoe u uw rimpels kunt verminderen.

Oorzaken van rimpels

Leeftijd

Tijdens het ouder worden maakt de huid minder elastine en collageen aan. Elastine zorgt dat de huid rekbaar blijft, terwijl collageen het weefsel van? de huid bij elkaar houdt. Doordat de huid deze stoffen minder aanmaakt, wordt de huid losser en ontstaan er vouwen. Ook delen huidcellen minder snel, wordt de binnenste laag van de huid steeds dunner en werken de klieren in de huid die olie afgeven minder goed. Een oudere huid houdt daarnaast minder vocht vast. Al deze factoren dragen bij aan het ontstaan van rimpels.

Zonlicht

Zonlicht bevat UV-straling. UV-straling zorgt ervoor dat elastine en collageen sneller worden afgebroken. Door veel in de zon te zitten wordt het verouderingsproces van de huid versneld.

Roken

Ook roken tast het weefsel van de huid aan. Daarnaast hebben sommige stoffen in sigaretten een vernauwend effect op de bloedvaten in de huid. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar de huid verlaagd en ontstaan er sneller rimpels.

Gezichtsbewegingen

Sommige gezichtsuitdrukkingen - zoals fronsen en lachen - kunnen voor rimpels zorgen. Iedere keer dat u de beweging maakt, ontstaat er een vouw in de huid. Een oudere huid is minder flexibel en veert soms minder goed terug. Wanneer u deze uitdrukkingen vaak maakt, zult u dus sneller rimpels krijgen.

Rimpels voorkomen

Rimpels krijgen is een natuurlijk proces dat niet te stoppen is. Sommige mensen krijgen sneller rimpels dan anderen. Toch zijn er dingen die u kunt doen zodat uw huid minder snel rimpels krijgt. Wees voorzichtig met zonlicht en Uv-straling en smeer met een goed product voor in de zon. Zonlicht versnelt het ouder worden van de huid. Door sterk zonlicht en zonnebanken te vermijden, kunt u veroudering van de huid vertragen. Smeer uzelf in wanneer u voor een langere tijd in de zon gaat. Wil u toch een kleurtje krijgen onder de zonnebank? Vraag dan advies welke sterkte voor u het veiligste is. Lees hier alles over zonbescherming.

Stop met roken

Door roken wordt collageen afgebroken. Collageen houdt de huid strak. Daarnaast hebben sommige stoffen in sigaretten een vernauwend effect op de huid. Hierdoor krijgen rokers dikkere rimpels. Door te stoppen met roken kunnen diepere rimpels voorkomen worden.

Eet gezond

Wanneer u voedsel eet met veel antioxidanten en vrije vetzuren wordt uw lichaam beschermd tegen het ontstaan van rimpels. Wanneer u veel suiker eet (slechte koolhydraten) verzwakt het collageen in uw huid en zal uw huid minder elastisch zijn. Daardoor kunt u door veel suiker te eten eerder rimpels krijgen. Bekijk de 10 tips om minder suiker te eten. 

Voedingstips tegen rimpels

Deze vitaminen en mineralen gaan rimpels tegen:

  • Carotenoïden (een stof die onder andere in wortels zit)
  • Gele, oranje, rode groenten en fruit
  • Vitamine C: dit zit in fruit en groenten
  • Vitamine E : dit zit in plantaardige oliën en fruit
  • Zink en selenium: dit zit in vis, vlees en volkorenproducten

Rimpels behandelen

 

Injecties en facelift

Wanneer u rimpels heeft kunt u ervoor kiezen om ze te verminderen door een cosmetische behandeling.

Spierontspanners (ook bekend als botox) zijn injecties die ervoor zorgen dat de spier die voor rimpels zorgt ontspant. Dit doen spierontspanners doordat ze het ‘aanspansignaal’ tussen de zenuwen in de huid en de spieren in de huid blokkeren. Deze behandeling zal u iedere 4 tot 9 maanden moeten herhalen. Er bestaan ook filler injecties. Deze injectie vult de rimpel, groef of plooi op, zodat de huid gladder is. Deze behandeling zult u iedere 12 maanden moeten herhalen.

Spierontspanners en fillers zijn beide tijdelijke oplossingen. Als u een permanente oplossing zoekt voor uw rimpels kunt u denken aan een facelift. Deze operatie trekt de huid van uw gezicht weer strak. Welke producten kunt u gebruiken bij rimpels?

Anti-rimpelcrèmes

Om rimpels te verminderen heeft u ook crèmes die u kunt smeren. Deze crèmes hebben actieve stoffen die de rekbaarheid van de huid verbeteren, en de groeven van rimpels tijdelijk kunnen verstevigen. Wanneer u de eerste tekenen ziet van rimpels kunt u ervoor kiezen om te beginnen met anti-rimpelcrème. Zo zijn er anti-rimpelcrèmes die een verstevigende werkingen hebben, en zo de huid gladder maken. Heeft u diepere rimpels? Dan kiest u een anti rimpel dagcrème. Dagcrèmes voor diepe rimpels bevatten hyalyronzuur. Dit zorgt voor een natuurlijke lift en stevigheid van de huid.

De beste producten om rimpels te verminderen en om uw huid te verstevigen vindt u in de BENU Webshop. Wilt u advies over welk anti-rimpel product het beste past bij uw huidtype en huidprobleem? Vraag (telefonisch) advies aan uw BENU Apotheker.