Muziek als medicijn

Voelt u zich ziek en kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken? Of kent u iemand die lang(er) in de lappenmand zit en zou u graag willen helpen, maar weet u niet hoe? Vroeg of laat krijgen we hier allemaal mee te maken. Helaas is er nog niet voor elke aandoening een medicijn, maar er is wel iets dat vrijwel elke situatie kan verlichten: muziek. 

Het perfecte ritme

Een mooie melodie kan afleiding bieden als je je rot voelt en in sommige gevallen kan muziek zelfs levens redden. Zo heeft Stayin’ Alive van de Bee Gees het perfecte ritme om een hartritmemassage op te doen. 
Maar muziek kan ook op een ander niveau helpen. Wist u dat het heel fijn kan zijn om uw eigen situatie in een songtekst te herkennen?

De diagnose

Er kan veel veranderen als je hoort dat je chronisch ziek bent. In A Little Bit Longer beschrijft Nick Jonas van Jonas Brothers hoe het was om te ontdekken dat hij diabetes heeft. Toen de diagnose werd gesteld, realiseerde hij zich ineens hoe onbevangen hij voor die tijd in het leven stond.
 

Video: Jonas Brothers - A little bit longer

Een zware strijd

Dat ziekte of een aflatende gezondheid niet alleen maar negatief hoeven te zijn, blijkt uit Believer van Imagine Dragons. Frontman Dan Reynolds lijdt aan de ziekte van Bechterew en kreeg te maken met depressies. Ook viel het grote succes aan het begin van zijn carrière zwaar en leed hij aan angsten voor mensenmassa’s. Behoorlijk heftig, maar dit heeft het hem gebracht. De heftige fysieke en mentale pijn die hij ervoer, deden hem boven zichzelf uitstijgen. Mooi!


Imagine Dragon - Believer

Een veelzeggend cadeau

Wilt u iemand in een moeilijke tijd steunen? Dan is dit Arms Open van The Script een heel mooi (symbolisch) cadeautje dat in bijna elke situatie past! 

The Script - Arms open

Als het moeilijk is om uw steun uit te drukken in woorden, is het toch heel fijn om het te kunnen zeggen met muziek? Stuur een link naar de videoclip door, schrijf de lyrics op een kaartje of zing het als u op bezoek gaat. Dan voelt uw dierbare zich vast een beetje beter – al is het maar voor even.

Tekst: Marjolijn Winten van online magazine Nolala. Heeft u weleens gerealiseerd dat waarschijnlijk alles dat u ooit gedacht, gevoeld of gevonden hebt, is beschreven in een liedje? Nolala helpt u de verhalen achter muziek te ontdekken.