Een goede weerstand met voeding en voedingssupplementen

In het najaar kunt u zich minder fit voelen. Om te voorkomen dat u ziek wordt, kunt u uw weerstand ondersteunen met extra vitaminen en mineralen. Dit worden ook wel supplementen genoemd.

Wat is weerstand?

Weerstand is het vermogen van uw lichaam om u te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf, zodat u niet ziek wordt.  De hoogte van uw weerstand hangt af van uw immuunsysteem, die ervoor zorgt dat bacteriën en virussen geen kans krijgen om u ziek te maken. Wilt u meer weten over weerstand? U leest hier meer. 

Vitaminen en mineralen helpen uw weerstand

Om een sterke weerstand te houden is het belangrijk om voldoende te bewegen en gezond en gevarieerd te eten. Wanneer u dit niet doet, kunt u een tekort krijgen aan vitaminen en mineralen. Bij een tekort kunt u zich vermoeid gaan voelen.

In de winter en de herfst krijgt u bijvoorbeeld te weinig vitamine D binnen. Hierdoor bent u sneller moe. Zit de ‘r’ in de maand? In dit geval kunt u voedingssupplementen innemen die u helpen aan de juiste stoffen. Deze verkleinen de kans dat u ziek wordt door een vitamine tekort.

Welke vitaminen en mineralen heeft u nodig?

Er zijn 13 soorten vitaminen, ieder met eigen kenmerken en werking. U heeft al deze vitaminen nodig voor een goede gezondheid. Meer weten over de verschillende soorten? Op de pagina Vitaminen leest u er meer over. Als u uw weerstand wilt verbeteren, is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.

Vitaminen en mineralen in gezonde voeding

Als u geen supplementen wilt slikken kunt u ook letten op de voedingsstoffen uit gezonde voeding. Met gevarieerde voeding krijgt u namelijk de meeste vitaminen ook binnen. Hieronder vindt u de meest belangrijke vitaminen en mineralen die uw weerstand kunnen verbeteren, en waar ze in zitten. 

Vitaminen Bronnen van vitaminen
Vitamine A Boter, halvarine, margarine, vis, melk en lever
Vitamine B6 Aardappelen, granen, noten, volkoren producten, bananen, vlees en vis
Vitamine B11 (foliumzuur) Spinazie, broccoli, spruitjes, bonen, sinaasappels en volkoren brood
Vitamine B12 Vlees, vis, eieren, melkproducten
Vitamine C Citrusvruchten, kiwi, koolsoorten, aardappelen
Vitamine D De huid maakt vitamine D aan onder invloed van de zon. Ook zit het in margarine, halvarine, vette vis, vlees en eieren
 Vitamine E Plantaardige olie, noten, pindakaas, granen, avocado en spinazie
Welk mineraal? Bronnen van vitaminen
Zink Peulvruchten, vlees, melkproducten, vis, bruin brood, rijst
Ijzer Vlees, aardappelen, brood, groenten
Koper Orgaanvlees, zeevis, schaaldieren, schelpdieren, noten, fruit, granen
Selenium (seleen) Paranoten, Granen, orgaanvlees, vis, schelpdieren

Zijn supplementen beter dan gezonde voeding?

Gezond en gevarieerd eten is heel belangrijk. Dit heeft niet alleen een goede invloed op uw weerstand, maar ook op allerlei andere zaken. Maar het kan voorkomen dat u aanvullend toch (tijdelijk) supplementen moet gebruiken. Vaak is er geen verschil tussen hoe vitaminen in gezond eten en vitaminesupplementen worden opgenomen. Uitzonderingen hierop zijn de vitaminen B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en D. Van deze vitaminen neemt het lichaam de supplementen beter op. Vitamine E daarentegen wordt juist beter opgenomen in de natuurlijke vorm.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Wanneer u extra vitaminesupplementen slikt, moet u letten op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, ook wel AHD genoemd. De AHD geeft aan hoeveel van een bepaalde stof voldoende is voor veel mensen. Op de verpakking van vitaminen staat hoeveel procent van de ADH u slikt per pil.

U kunt ook teveel vitaminen binnenkrijgen in uw lichaam. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat u te veel voedingssupplementen gebruikt. U kunt zo klachten krijgen die alleen stoppen als u stopt met het slikken van vitaminepillen.

Er is een maximum hoeveelheid die u mag slikken aan vitaminen A, D, E, B6, en B11 (foliumzuur). Wanneer u een te grote dosis slikt, kunt u vergiftigd raken. Ook kan vitamine A gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen en jonge kinderen. Bespreek bij twijfel altijd uw supplementen met uw BENU Apotheek.