Antibiotica

Bent u recent ziek geweest? Dan is het mogelijk dat u antibiotica heeft gebruikt om beter te worden. Sommige bacteriën die uw ziekte veroorzaken kunnen ongevoelig raken voor antibiotica. Dan werken de antibiotica niet meer tegen deze bacterie. Dit noemen we resistentie.

Wat zijn antibiotica?

Antibiotica zijn medicijnen die ziektes genezen die door bacteriën worden veroorzaakt. Antibiotica helpen niet tegen virussen, schimmelziektes of parasieten. Er zijn verschillende soorten antibiotica, de meest voorkomende zijn:
 • penicilline
 • tetracycline
 • macrolide

Bijwerkingen van antibiotica

De meest voorkomende bijwerkingen van antibiotica zijn maag-, darmklachten, diarree, misselijkheid en overgevoeligheid voor UV-straling. Daarnaast bestaat het gevaar dat u met een antibioticakuur niet alleen de ziekmakende bacteriën kapot maakt, maar ook de nuttige bacteriën in uw lichaam. Ook gaan antibiotica niet samen met alle medicijnen. Medicijnen kunnen minder werkzaam worden in combinatie met antibiotica. Uw apotheker zal u hierover adviseren wanneer dit voor u het geval is.

Wat is resistentie tegen antibiotica?

Als u antibiotica vaak gebruikt is het mogelijk dat bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. Dit gebeurt ook als u de antibioticakuur niet goed volgt. Het wordt dan moeilijker om beter te worden.

Antibioticaresistentie is een groot probleem, dat wereldwijd voorkomt. In het ergste geval zijn bacteriële infecties - die nu nog makkelijk te bestrijden zijn - in de toekomst niet meer te behandelen. In Nederland zijn de artsen daarom voorzichtig met het voorschrijven van antibiotica.

De bacteriën die resistent worden voor antibiotica zijn daarnaast besmettelijk. Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen met een lage weerstand. Deze bacteriën zijn vooral te vinden bij (buitenlandse) ziekenhuizen, contact met dieren, en vervuild water en voedsel.

Tips bij goed antibioticagebruik:

 • Overleg altijd met uw arts, ook als u in het buitenland zit
 • Neem dagelijks de voorgeschreven hoeveelheid in en doe dit op het juiste tijdstip.
 • Maak een antibioticakuur altijd af en sla nooit een beurt over. Als u eerder wilt stoppen, omdat er bijvoorbeeld bijwerkingen zijn, overleg dan met uw arts.
 • Gebruik geen resten antibiotica van uw vorige kuur, of antibiotica van iemand anders.

Wanneer moet u antibiotica gebruiken

Als uw lichaam sterk genoeg is om de ziekmakende bacterie zelf uit te schakelen, zal uw dokter u geen antibiotica geven. Maar er zijn ook ziektes waarbij u antibiotica moet nemen om beter te worden. Antibiotica is onmisbaar bij:

 • longontsteking
 • hersenvliesontsteking
 • bloedvergiftiging
 • infecties van het bot of nieren

Gebruik bij andere ziektes dus alleen antibiotica als dat volgens uw arts nodig is.

Tip om besmetting te voorkomen:

Voorkomen is beter dan genezen. Hygiëne is erg belangrijk om besmetting van bacteriën tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt dat de meeste ziekteverwekkers via de handen verspreid worden. Goed uw handen wassen is dan ook de beste en makkelijkste manier om het risico op besmetting te verkleinen.