Medicijnen mee op reis

Gebruikt u medicijnen? En gaat u op vakantie of op (zaken)reis, binnen of buiten Nederland? Wees dan goed voorbereid! Hieronder een aantal zaken voor u op een rij om rekening mee te houden.

Tips vóór vertrek

Neem een medicijnoverzicht mee op reis 

Als u op reis gaat, is het verstandig om een medicijnoverzicht mee te nemen. Hierin staan alle medicijnen die u gebruikt, genoemd bij hun internationale stofnamen. Een medicijnoverzicht is belangrijk in noodgevallen, zodat een arts of apotheker altijd kan zien welke medicijnen u nodig heeft. Bijvoorbeeld als u onwel wordt, uw medicijnen kwijtraakt of voortijdig door uw voorraad heen bent. U kunt online een medicijnoverzicht opvragen bij uw BENU Apotheek.

U kunt het medicijnoverzicht ook nodig hebben voor een vliegreis als u medicijnen of naalden in uw handbagage meeneemt.

Een officiële reisverklaring voor uw medicijnen 

Gebruikt u middelen die onder de Opiumwet vallen, zoals ADHD-medicijnen, sterke pijnstillers, medicinale cannabis, bepaalde kalmeringsmiddelen en slaapmiddelen, en sommige epilepsiemedicijnen? Dan heeft u in het buitenland een speciale verklaring nodig:

 • Schengenverklaring voor uw medicijnen 

  Gaat u naar een zogeheten Schengenland (dit zijn 26 landen waarbinnen EU-inwoners vrij mogen reizen)? Dan heeft u een Schengenverklaring nodig. Op de website van de Rijksoverheid kunt u zien welke landen Schengenlanden zijn.

 • Engelstalige medische verklaring voor uw medicijnen 

  Gaat u naar een niet-Schengenland? Dan moet u een Engelstalige medische verklaring hebben. Daarnaast gelden soms aanvullende eisen. De ambassade van het land van uw bestemming kan u hierover meer vertellen.

Hoe vraagt u een Schengenverklaring of Engelstalige medische verklaring aan?

Op www.hetcak.nl vindt u alle medicijnen waarvoor een officiële verklaring nodig is in het buitenland. Per land wordt uitgelegd welke procedure u moet volgen. De aanvraagformulieren vindt u ook op de website van het CAK. 

Let op: het kan 4 weken duren voor u de verklaring van het CAK in huis heeft! 

Medicijnen veilig vervoeren 

Op reis zijn de omstandigheden niet altijd ideaal voor uw medicijnen. Onderweg kan het bijvoorbeeld te koud of te warm zijn. Ook in het land van uw bestemming kan de temperatuur of de vochtigheidsgraad anders zijn dan in Nederland. Een afwijkend klimaat kan de kwaliteit van uw medicijnen beïnvloeden. Het is belangrijk dat u uw medicijnen zowel onderweg als op uw bestemming bewaart zoals voorgeschreven in de bijsluiter. Kan dat niet? Vraag uw BENU Apotheek dan om advies. Misschien heeft u tijdens uw reis ook nog extra medicijnen nodig. Ook hierover kan uw apotheek u adviseren. 

Medicijnen onderweg verantwoord bewaren

Zo kunt u uw medicijnen onderweg het best bewaren: 

 • Bewaar uw medicijnen in de oorspronkelijke verpakking, met de bijsluiter erbij. De meeste medicijnen kunnen op kamertemperatuur worden bewaard. In de bijsluiter ziet u welke temperatuur voor uw medicijnen geldt.
  • Gaat u naar een erg warm land? Overleg dan met uw BENU Apotheek.
  • Reist u met het vliegtuig? Stop uw medicijnen dan in uw handbagage, niet in uw koffer. In het bagageruim van het vliegtuig kan het namelijk vriezen.
 • Voor handbagage in het vliegtuig gelden strenge eisen. Verpakkingen van vloeistoffen en gels mogen maximaal 100 ml bevatten. Alleen vloeibare medicijnen mogen in grotere verpakkingen zitten. Dan moet u wel kunnen aantonen dat die medicijnen op naam staan van u (of uw kind), bijvoorbeeld met een medicijnoverzicht. Alle vloeistoffen, gels en medicijnen moeten worden verpakt in een hersluitbare, doorzichtige plastic zak. Bij elkaar mogen ze maximaal 1 liter zijn.
 • Het is niet goed om uw medicijnen direct op uw lichaam te dragen, bijvoorbeeld in uw broekzak. Dan worden ze te warm. U kunt ze beter in uw tas of jaszak stoppen.
 • Moeten uw medicijnen koel bewaard worden (zoals oogdruppels of zetpillen)? Dan is een koelbox, koeltas of koeletui een aanrader. In de auto, caravan, tent, boot of fietstas kan het erg warm worden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld zetpillen zacht worden. Medicijnen als oogdruppels en crèmes kunnen door warmte bederven. En bij andere medicijnen kan de houdbaarheid achteruitgaan.

Ook op reis geldt: zorg dat kinderen niet bij uw medicijnen kunnen!

Medicijngebruik bij andere omstandigheden

U krijgt mogelijk te maken met een ander klimaat tijdens uw reis. Of met andere lichamelijke inspanningen dan thuis (meer of juist minder actief). Het kan zijn dat uw medicijngebruik hierop moet worden aangepast. Lees daarom altijd voor vertrek nog eens de bijsluiters van uw medicijnen door. Ga gerust ook naar uw BENU Apotheek voor een adviesgesprek. Zo nodig kan uw apotheek overleggen met uw (huis)arts.

Medicijngebruik en zonlicht 

Sommige medicijnen kunnen als bijwerking hevige zonnebrand veroorzaken. Dit kan zich ook voordoen bij mensen die normaal gesproken niet gemakkelijk verbranden. Deze bijwerking komt voor bij sommige antibiotica (zoals doxycycline), en ook bij sommige middelen tegen huidaandoeningen, reuma en hartklachten. Soms bestaat er een vergelijkbaar medicijn dat minder kans geeft op zonnebrand als bijwerking. Uw BENU Apotheek kan u hierover informeren. 

Meer tips voor op reis?

Bekijk het artikel ‘Goed voorbereid op reis’ of gebruik de handige BENU vakantie-checklist voor een zorgeloze vakantie.