Even spieken in het medicijnkastje

Op je 83ste zo goed in je vel zitten als mevrouw Heeman, daar tekenen we voor! En dat terwijl ze best wat medicijnen slikt. Het maakt ons nieuwsgierig: welke producten of medicijnen gebruikt ze om zo kwiek te blijven? Wat staat er in haar medicijnkastje?

Pantoprazol

Dat is het eerste medicijn dat mevrouw Heeman slikt om zeven uur ‘s ochtends. En dat is een belangrijke, want de dokter schreef haar deze voor om haar maag te beschermen tegen de andere medicijnen die ze slikt. Ze neemt hem in op een nuchtere maag en moet daarna een uur wachten voor ze haar andere tabletten slikt.

Clopidogrel

Afgelopen voorjaar ging het even iets minder. Ze stond ‘s ochtends op en sleepte haar been achter haar aan. Ook haar hand voelde vreemd. Haar dochter was alert en trok aan de bel bij de huisartsenpost, die direct een ambulance stuurden. Het bleek een herseninfarct. Mevrouw Heeman slikte voor de infarct al medicijnen voor haar bloedvaten, maar na het voorval kreeg ze sterkere: Clopidogrel 75mg. De tabletten zorgen ervoor dat haar bloed niet samenklontert. 

Oogdruppels

Sinds een jaar of vijf heeft mevrouw Heeman last van droge ogen. Ze denkt dat het komt doordat ze nu niet meer zoveel buiten komt als vroeger. Binnen is de lucht immers droger en staat de verwarming aan. De dokter gaf haar er een flesje oogdruppels voor en een ooggel.

Metformine

Mevrouw Heeman heeft ouderdomssuiker waarvoor ze af en toe naar de dokter gaat voor een check. Thuis slikt ze twee keer per dag een flinke pil Metformine die helpt om haar bloedsuiker laag te houden. De medicijnen werken prima, want ze heeft eigenlijk helemaal geen last van haar diabetes en doet gewoon wat de dokter zegt. Behalve stoppen met snoepen, want een gebakje afslaan, vindt natuurlijk niemand leuk - ook niet op je 83e!