BENU Zelfzorgcheck

Check of uw zelfzorgmiddel samen mag met een medicijn op recept

Vraagt u zich af of middelen zonder recept, zoals paracetamol, samen mogen met uw medicijn? Met de zelfzorgcheck kunt u kijken of medicijnen zonder recept (zelfzorgmiddelen) samen mogen met medicijnen op recept. De BENU Zelfzorgcheck scant één zelfzorgmiddel met één medicijn en geeft snel resultaat of er een kans aanwezig is op bijwerkingen. De zelfzorgcheck bekijkt de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Hierdoor krijgt u bij BENU Apotheek extra zekerheid door het tussentijds checken van uw medicijnen.

BENU Zelfzorgcheck

 • Neem het zekere voor het onzekere
 • Snel resultaat
 • Deskundig advies van uw BENU zorgverlener
 
Mensen zitten op de bank met de tablet

Hoe werkt het

De BENU Zelfzorgcheck is een gratis service van uw BENU Apotheek. De BENU Zelfzorgcheck scant actief wanneeer u een zelfzorgmiddel en een medicijn op recept ingevoerd heeft. In één oogopslag heeft u resultaat en ziet u of er een kans is op bijwerkingen. Indien nodig kunt u advies opvragen bij uw dichtstbijzijnde BENU Apotheek.

De BENU Zelfzorgcheck

…scant uw zelfzorgmiddel met uw medicijn op recept in één oogopslag.
…geeft snel resultaat of er veel kans is op bijwerkingen.
…geeft u extra zekerheid bij BENU Apotheek door het tussentijds checken van uw medicijnen.

Wat kan de werking van uw medicijnen beïnvloeden?

Er zijn verschillende dingen die invloed kunnen hebben op de werking van uw medicijnen, onder andere:

 • Een zelfzorgmiddel wat u kiest heeft wisselwerkingen met twee of meerdere medicijnen die u nu neemt.
  Vraag uw apotheker of u het zelfzorgmiddel veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook als u die zonder recept heeft gekocht.
 • Sommige zelfzorgmiddelen kunnen schadelijk zijn tijdens de zwangerschap, wanneer u zwanger wenst te worden of wanneer u borstvoeding wilt geven.
  Sommige middelen worden bijvoorbeeld afgeraden om te gebruiken tijdens de tweede helft van de zwangerschap. Gebruik het daarom alleen na overleg met uw arts.
 • Door het gebruik van meerdere pijnstillers tegelijkertijd kunnen bijwerkingen toenemen.
  Als u sommige pijnstillers tegelijkertijd gebruikt, verdubbelt de kans op bijwerkingen, bijvoorbeeld maagdarmklachten.
 • Bij sommige medicijnen mag u niet zomaar stoppen, omdat hierdoor klachten bij u kunnen ontstaan. Neem hiervoor ook contact op met uw arts.
 • Alcohol drinken en autorijden mag niet in combinatie met sommige medicijnen.
 • Lichaamsgewicht beïnvloed de medicijnwerking.
  Het gewicht kan vooral bij uw kinderen spelen een rol spelen bij het adviseren van medicijncombinaties.
 • HIV patiënten hebben vanwege een verminderd afweersysteem meer kans op bijwerkingen bij het combineren van medicijnen/zelfzorgmiddelen.
  Deze patiënten gebruiken immunosupressiva. Dit zijn medicijnen die de natuurlijke afweer onderdrukken en kan de kans vergroten op bijwerkingen

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw BENU Apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek? Gebruik dan de apotheekzoeker.

Schema zelfzorgcheck

Medicijnscan

Komt uw zelfzorgmiddel of medicijn niet in de zelfzorgcheck naar voren? En bent u al klant bij BENU? Dan controleert de slimme Medicijnscan automatisch uw medicijngebruik en geeft mogelijke verbeteringen aan. Uw apotheker geeft u hier advies over. Zo krijgt u altijd de zorg die het beste bij u past. Nu en in de toekomst. Lees meer over de medicijnscan.