Hoest

Wat is hoest? 

Hoest ontstaat doordat uw luchtwegen worden geprikkeld. Door het hoesten maakt uw lichaam uw luchtwegen schoon. Het hoesten zorgt er namelijk voor dat alles wat niet in uw luchtwegen thuishoort (zoals slijm, stof  of rook) wordt verwijderd. Zo zorgt het hoesten voor bescherming van uw luchtwegen. Er zijn twee soorten hoest: kriebelhoest en slijmhoest. Hoest kan een bijverschijnsel zijn bij verkoudheid of griep. Hoest hoort ook bij aandoeningen als COPD en astma

Symptomen van hoest 

Er zijn allerlei soorten hoest, van lichte hoest (kuchen) tot zware hoest (rochelhoest) en van tijdelijke hoest (bijvoorbeeld kriebelhoest in een stoffige omgeving) tot chronische hoest (bijvoorbeeld bij astma of COPD). Hoest heeft vaak de volgende symptomen: pijn in uw keel en/of een droge keel. 
Grofweg zijn er twee soorten hoest: 

  • Kriebelhoest, prikkelhoest, droge hoest 

    Bij kriebelhoest (ook wel droge hoest of prikkelhoest genoemd) heeft u last van een kriebel in uw keel. Deze hoest wordt meestal veroorzaakt door een virus. Maar kriebelhoest  kan ook worden veroorzaakt door hooikoorts, luchtvervuiling, rook of kou. Als u kriebelhoest heeft, hoest u nauwelijks slijm op. 

  • Slijmhoest 

    Bij slijmhoest heeft u last van slijm in uw keel. Bij slijmhoest komt er bij elke hoestbui slijm omhoog. Soms kan dit slijm hardnekkig zijn en vastzitten in uw longen. Dan is het niet makkelijk om het slijm op te hoesten. De oorzaak van slijmhoest is vaak een verkoudheidsvirus of griepvirus. 

Oorzaken van hoest 

Hoesten kan verschillende oorzaken hebben. Hoest is vaak een bijverschijnsel van de volgende aandoeningen.  

  • Meestal is verkoudheid of griep de oorzaak van hoest. Zowel verkoudheidsvirussen als griepvirussen kennen hoest als symptoom. 
  • Een longontsteking veroorzaakt hoest en een verstoorde ademhaling. Als u een longontsteking heeft, doet het ademen pijn. Ook is uw ademhaling dan vaak sneller en oppervlakkiger. 
  • Als u een keelontsteking heeft, krijgt u last van hoesten. En u heeft dan flinke pijn in uw keel: praten en slikken doen pijn. Een keelontsteking is vaak het gevolg van een stevige verkoudheid. Een verkoudheid of keelontsteking kan bovendien uitgroeien tot een strottenhoofdinfectie. Een bekende vorm van strottenhoofdinfectie is kroep. Deze aandoening komt alleen bij kinderen voor. Symptomen van kroep zijn hoesten, moeizaam en luid ademhalen, en hees zijn. 
  • Kinkhoest veroorzaakt langdurige en heftige hoestbuien. Kinkhoest kan leiden tot benauwdheid en ook tot overgeven. 
  • Aandoeningen aan de luchtwegen veroorzaken hoest. Denk bijvoorbeeld aan bronchitis, astma en COPD. Bij bronchitis zijn uw lagere luchtwegen ontstoken, bijvoorbeeld door een verkoudheid of griep. Hierdoor produceren ze meer slijm. Dat kan (slijm)hoest veroorzaken. Astma en COPD veroorzaken ontstekingen in uw longen. Zowel astma als COPD leiden tot hoest. 

Hoest voorkomen 

Kriebelhoest (of prikkelhoest of droge hoest) kunt u voorkomen met de volgende tips: 

  • Zorg voor gezonde luchtkwaliteit in uw woning. Te droge lucht (door te veel airco of te veel stoken) veroorzaakt prikkelhoest. Ook stof prikkelt uw luchtwegen, dus houd uw woning goed schoon. Voorkom verder dat u dampen inademt die uw luchtwegen prikkelen, zoals verfdampen. 
  • Roken of meeroken irriteert uw luchtwegen. Door te stoppen met (mee)roken kunt u prikkelhoest tegengaan.  
  • Te hard praten of schreeuwen kan leiden tot een droge keel en prikkelhoest. Forceer uw stembanden dus niet. 

Slijmhoest kunt u meestal niet voorkomen, omdat slijmhoest vaak het gevolg is van een andere aandoening. Slijmhoest wordt doorgaans veroorzaakt door verkoudheid, griep, een ontsteking in uw keel of longen, of door een aandoeningen van uw luchtwegen. Bij slijmhoest is het dus zaak om de oorzaak van de slijmhoest te bestrijden.

Tips om kriebelhoest te voorkomen

  • Zorg voor gezonde luchtkwaliteit in uw woning.
  • Stop met (mee)roken.
  • Forceer uw stembanden niet.

Hoest behandelen 

Hoesten heeft een functie. Via het hoesten verwijdert uw lichaam namelijk ongewenste of prikkelende stoffen uit uw keel, longen en luchtwegen. Hoesten moet u dus niet onderdrukken. Bovendien gaat hoest vaak vanzelf weer over. Maar zolang u hoestklachten heeft, kan dat wel vervelend zijn. Dan kunnen de volgende tips verlichting bieden. 

  • Uw keel ‘smeren’ 

    Zuigen op een snoepje, zuurtje of dropje verzacht uw keel. Een lepeltje hoestdrank kan eveneens verzachtend zijn, net als thee met honing erin. Zo kunt u het hoesten tegengaan. Er zijn ook zelfzorgproducten die uw keel kunnen verzachten. U vindt ze in de BENU Webshop.

  • Extra drinken 

    Als u veel drinkt, bijvoorbeeld water of thee, verdunt u het slijm in uw luchtwegen. Daardoor is het makkelijker op te hoesten. 

  • Niet roken of meeroken 

    Rook prikkelt uw luchtwegen. Dat veroorzaakt (extra) hoest. Zorg daarom dat u geen rook binnenkrijgt. 

Wanneer naar uw huisarts met hoest? 

Blijft u langer dan twee weken hoesten? Blijft uw hoest steeds terugkomen? Dan is er sprake van chronische hoest. Het is raadzaam om hiermee naar uw huisarts te gaan.

Welke middelen kunt u gebruiken bij hoest?

Er zijn diverse zelfzorgproducten verkrijgbaar wanneer u last heeft van hoest. Denk hierbij aan hoestverzachtende middelen en hoestprikkeldempende middelen. U vindt ze in uw BENU Apotheek of bestelt ze makkelijk in de BENU Webshop. Uw apotheker adviseert u graag over welke middelen het best bij uw situatie passen. 

Hoestverzachtende middelen 

Hoestverzachtende middelen verzachten de keel. Het hoesten wordt hierdoor minder pijnlijk. Ze werken ongeveer even goed als een lepel honing of een dropje om de keel te verzachten.  

Hoestprikkeldempende middelen 

Hoestprikkeldempende middelen verhogen de hoestprikkeldrempel in het centrale zenuwstelsel en verminderen daardoor de neiging tot hoesten. Ze worden gebruikt bij kriebelhoest, wanneer de keel en longen zijn geïrriteerd.