Kinderwens

Zwanger worden of kinderwens?

Heeft u een kinderwens? Als u graag zwanger wilt worden, hoopt u natuurlijk op een voorspoedige zwangerschap en een gezonde baby. Hieraan kunt u bijdragen door de omstandigheden zo gunstig mogelijk te maken. Belangrijk hierbij zijn bijvoorbeeld een goede gezondheid, kennis van uw vruchtbaarheidscyclus en verantwoord medicijngebruik. Hier vindt u informatie en tips. 

Werk aan uw gezondheid

  • Stop met drinken en roken

    Zowel roken als alcohol drinken verminderen de vruchtbaarheid. Bij vrouwen én mannen.
    • Rokende vrouwen worden minder snel zwanger. Bij rokende mannen gaat de kwaliteit van de zaadcellen achteruit. Daardoor neemt de kans op bevruchting af. 
    • Ook tijdens en na de zwangerschap is roken zeer ongezond. Zowel voor u als voor de baby.  
    • Alcohol drinken voor en tijdens de zwangerschap is riskant. Alcohol vergroot de kans op een miskraam en op afwijkingen bij de baby.  
  • Slik foliumzuur 

    Foliumzuur is een vitamine (vitamine B11). Normaal gesproken krijgt u voldoende foliumzuur binnen door gezond en afwisselend te eten. Maar als u in verwachting wilt raken of net bent, heeft u extra foliumzuur nodig. Foliumzuur is belangrijk voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van uw baby en kan ernstige afwijkingen (zoals een open ruggetje of hazenlip) helpen voorkomen. Het advies is om minstens 4 weken vóór de bevruchting te beginnen met foliumzuur. Blijf foliumzuur slikken tot u 10 weken zwanger bent.  

  • Eet gezond en gevarieerd 

    Goede voeding zorgt ervoor dat u voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Dat vergroot uw kans om zwanger te worden. 
    Let op: Wilt u toch extra vitaminen slikken? Kies dan vitaminepreparaten of multivitaminen die bestemd zijn voor zwangere vrouwen. Andere soorten bevatten vaak vitamine A. Dat kan aangeboren afwijkingen bij uw baby veroorzaken. Zorg er verder voor dat u de aanbevolen dosering aanhoudt. 

  • Zorg voor een gezond gewicht 

    Een gezond gewicht is belangrijk bij zwanger worden én bij zwanger zijn. Dat betekent: een Body Mass Index (BMI) tussen de 18,5 en 25. Als u te licht bent (ondergewicht) of te zwaar bent (overgewicht), zult u minder snel in verwachting raken. Een ongezond gewicht verhoogt bovendien het risico op complicaties tijdens de zwangerschap. Ook is er een groter risico op een miskraam. 
    Tip: U kunt uw BMI berekenen op www.voedingscentrum.nl.  

  • Beweeg voldoende 

    Lichaamsbeweging is heel belangrijk voor een goede gezondheid. En een goede gezondheid is weer belangrijk voor een goede (kans op) zwangerschap. Probeer dus voldoende te bewegen. Maar sport ook weer niet overdreven veel, want dat kan uw vruchtbaarheid juist verstoren. 

Maak gebruik van uw vruchtbaarheidscyclus 

  • Weet wanneer u vruchtbaar bent

    Als u in verwachting wilt raken, helpt het als u weet wanneer u vruchtbaar bent. Dat is rond de maandelijkse ‘eisprong’ (ook wel ‘ovulatie’ genoemd). Dit is het moment waarop een eicel vrijkomt uit uw eileiders. Deze eicel blijft gemiddeld 12 uur in leven en kan dan bevrucht worden door een zaadcel. Zaadcellen kunnen 3 tot 5 dagen in leven blijven. Dus ook als u enkele dagen vóór uw eisprong seks heeft gehad, kunt u zwanger worden.  

  • Houd uw menstruatiecyclus bij 

    De rijpe eicel komt halverwege uw menstruatiecyclus vrij. Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus 28 dagen. De eisprong vindt dus ongeveer 14 dagen vóór uw volgende menstruatie plaats. Als u een tijd lang bijhoudt wanneer u ongesteld wordt, krijgt u zicht op uw vruchtbare dagen.  

N.B. Ook bij vruchtbaarheidsbehandelingen voor zwangerschap wordt gebruik gemaakt van rijpe eicellen en levende zaadcellen. Denk aan IVF (reageerbuisbevruchting) of ICSI (sperma-injectie). Maar hierbij wordt het bevruchtingsproces via medisch ingrijpen gestuurd.

Heb geduld 

Zwangerschap kunt u niet afdwingen, hoe groot uw kinderwens ook is. Vanaf het moment dat u probeert zwanger te worden, kan het een tijd duren voordat u zwanger bent. Het is heel normaal dat dit maanden kan duren. Wel lukt het bij de meeste stellen binnen 1 jaar.  
Lukt het na lange tijd proberen nog steeds niet om in verwachting te raken? Ga dan naar uw huisarts. Die kan uw vragen beantwoorden en bekijken of verder onderzoek nodig is. 

Welke medicijnen kunt u gebruiken bij een kinderwens? 

Als u in verwachting bent, mag u niet alle medicijnen en zelfzorgmiddelen gebruiken. Sommige zijn onveilig voor u en uw baby. Heeft u een kinderwens, bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan door aan uw BENU Apotheek. Wij kunnen u dan beter adviseren over de medicijnen/zelfzorgmiddelen die u wel en niet kunt gebruiken. En wij kunnen controleren of uw eventueel bestaande medicijngebruik moet worden aangepast.

Medicijnen die uw vruchtbaarheid bevorderen 

Lukt het niet om zwanger te worden? In sommige gevallen kan uw (huis)arts u medicijnen voorschrijven die de vruchtbaarheid bevorderen. Deze medicijnen zijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar. 

Medicijnen die uw vruchtbaarheid schaden 

Sommige medicijnen kunnen slecht zijn voor de vruchtbaarheid, zowel bij vrouwen als bij mannen. Medicijnen kunnen ook onveilig zijn voor uw ongeboren kind. Informeer uw BENU Apotheek daarom over uw eventuele zwangerschap.