Zwangerschap voorkomen

Als u wilt voorkomen dat u zwanger wordt, moet u of uw partner een anticonceptiemiddel (ofwel voorbehoedmiddel) gebruiken bij seks. Er bestaan verschillende soorten anticonceptiemiddelen. Bekende anticonceptiemiddelen zijn bijvoorbeeld: het condoom, de pil of het spiraaltje. Het is belangrijk dat u een voorbehoedmiddel kiest dat bij u past. Een andere mogelijkheid is dat u of uw partner zich laat steriliseren door een chirurg in het ziekenhuis.

Hoe werken anticonceptiemiddelen?

Voorbehoedmiddelen zorgen ervoor dat er geen zwangerschap kan ontstaan. Er bestaan verschillende soorten voorbehoedmiddelen: 

  • anticonceptiemiddelen met hormonen en zonder hormonen
  • kortwerkende en langwerkende (enkele weken tot enkele jaren) anticonceptiemiddelen
  • zichtbare en onzichtbare anticonceptiemiddelen
  • anticonceptiemiddelen die je zelf inneemt of die de huisarts inbrengt

De verschillende soorten voorbehoedmiddelen gaan op verschillende manieren de zwangerschap tegen. Bijvoorbeeld doordat het anticonceptiemiddel ervoor zorgt dat er geen eisprong is (dus dat er geen rijpe eicel vrijkomt). Of doordat het anticonceptiemiddel ervoor zorgt dat de zaadcellen niet bij de eicel kunnen komen. Er zijn ook anticonceptiemiddelen die ervoor zorgen dat de eicel zich niet kan innestelen in de baarmoeder.

Welk (type van een) voorbehoedmiddel het best bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie. Laat u bijvoorbeeld informeren over de werking, de betrouwbaarheid, het gebruik, eventuele bijwerkingen en mogelijke gezondheidsrisico’s. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw BENU Apotheek. Uw huisarts kan uw anticonceptiemiddel voorschrijven. Condooms kunt u eenvoudig bestellen in de BENU Webshop.

Worden anticonceptiemiddelen vergoed?

Lees hier alles over de vergoeding van anticonceptiemiddelen.

Kunt u zwangerschap voorkomen zonder anticonceptiemiddelen? 

Anticonceptiemiddelen bieden de beste bescherming tegen zwangerschap. Sekspartners die geen anticonceptie gebruiken, gaan er soms vanuit dat onderstaande methoden ook bescherming tegen zwangerschap bieden. Maar het is niet verstandig om daarop te vertrouwen.

  • De penis terugtrekken uit de vagina vóór de zaadlozing (‘voor het zingen de kerk uit’ ofwel ‘coïtus interruptus’) beschermt niet tegen zwangerschap. Ook in het voorvocht kunnen zaadcellen zitten.
  • Periodieke onthouding (niet vrijen tijdens de vruchtbare dagen van de vrouw) beschermt niet tegen zwangerschap.
  • Vrouwen kunnen zwanger worden bij vrijen zonder penetratie (dus zonder dat de man in de vrouw komt). Ook bij huid-op-huidcontact van vagina en penis is er altijd een kleine kans op zwangerschap. Zowel via voorvocht als via sperma.
  • Zaaddodende middelen beschermen niet tegen zwangerschap. Ze moeten altijd samen met een condoom of pessarium worden gebruikt.
  • Bij anale seks is er een kans dat de vrouw zwanger wordt. Er kan altijd wat sperma in de vagina terechtkomen.

In veel bovenstaande situaties is de kans op zwangerschap weliswaar (veel) kleiner dan normaal, maar de kans bestaat wel degelijk. Als u niet zwanger wilt worden, zijn voorbehoedmiddelen de beste keuze.

De betrouwbaarheid van anticonceptiemiddelen

Anticonceptiemiddelen bieden bijna nooit 100% bescherming tegen zwangerschap, welk middel u ook kiest. Wel bieden steeds meer voorbehoedmiddelen hele hoge bescherming, soms wel tot 99,9%. Dan moet u het anticonceptmiddel wel precies volgens het voorschrift gebruiken. 

Werkte uw anticonceptie niet goed, bijvoorbeeld door een vergeten anticonceptiepil? Of gebeurde er een ongelukje, bijvoorbeeld een afgegleden of gescheurd condoom? Als u direct na de seks vermoed dat u ongewenst zwanger kan zijn geraakt, kan de morning-afterpil in bepaalde gevallen uitkomst bieden. Slik de morning-afterpil liefst binnen 12 uur na de onbeschermde seks. Hoe eerder u de morning-afterpil inneemt, hoe groter de kans dat u een ongewenste zwangerschap voorkomt. 

N.B. Gebruikt u een anticonceptiemiddel en raakt u toch zwanger? Als uw zwangerschap ongewenst is, kunt u verschillende dingen doen. Kijk voor meer informatie op de pagina Ongewenst zwanger.